Vad ska jag skylla på?

Sitter jeansen lite tajtare nu än för några månader sen? Kolla igenom dina vanor och se om du förändrat något.
Sitter jeansen lite för tajt? Kolla igenom dina vanor och se om du förändrat något.
Foto: BÖRJE THURESSON

Därför stramar brallan

5 skäl till viktuppgång

Att vågen visar lite extra efter semestern eller någon högtid när vi ätit mycket mat är inte så märkligt. Mer retligt är det när kläderna börjar strama ”utan anledning”

– Lägger man på sig några kilo långsamt beror det på att man gjort någon liten ändring i sin vardag, förklarar Viktklubb.se:s dietist Josefine Jonasson.

5 vanliga viktfällor

1. Stress

Det är svårt att hinna planera in bra mat när livet går för fort. Hämtmat och halvfabrikat är räddaren i nöden stressiga dagar.

– Mat som ger mycket kalorier, och inte så mycket näring, säger Josefine Jonasson.

Är du hänvisad till take away – undvik friterad mat och feta röror.

2. Nya matvanor

När allt går som på räls är det lätt att börja slarva. Unna sig en bulle här, en chokladkaka där.

– Visst kan man äta bakverk och godis ibland, men blir det för mycket går man upp i vikt.

Ta kontroll. Bestäm hur mycket du ska äta per vecka och håll dig till det.

3. Flytt

Att flytta innebär ofta ändrad resväg. Är du van att ta bussen och byter till bil, går du lite färre steg varje dag. Något som på sikt påverkar vikten.

– Det kan verka obetydligt, men de små valen avgör vad vi väger.

4. Skippad träning

När man väl fått in vanan är det lätt att hinna med träningen. Men det krävs så lite för att stjälpa rutinen: en långdragen förkylning, en hektiskt jobbvecka eller tappad lust.

– Slutar man träna måste man justera maten också. Åt du ett extra mellanmål när du tränade? Sluta med det, så borde du hålla vikten, tipsar dietist Josefine Jonasson.

5. Nytt jobb

Vi spenderar en stor del av vår vakna tid på jobbet. Ändrade arbetsförhållanden kan påverka vikten. Försök att röra på dig, även om du sitter på ett kontor hela dagarna: Stå upp vid skrivbordet, gå till din kollega i stället för att mejla och ta alltid trapporna, inte hissen.

 


Vad ska jag skylla på? De senaste veckorna har jag börjat äta mycket socker, fett och onyttig mat. Det hela började efter jul då jag blivit uppgödd av släkten. Sedan bara fortsatte det i fullt fräs! Förra veckan bestämde jag mig för att jag skulle börja en nyttig vecka denna veckan, men eftersom jag fick en hel påse godis av A i lördags så var jag tvungen att äta upp de vilket jag gjorde igår. Så idag börjar jag äta nyttigt! Det jag måste sluta med är att äta godis, dricka läsk och äta tårtor och sådant annat som är onyttigt. Jag ska börja träna mer och bara dricka vatten och äta hälsosam mat. Idag ska jag laga någonting med linser, broccoli, lök, vitlök i tomatsås. Nu ska jag plugga och dricka mitt vatten!

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0