Do It!

Utmana dig själv

Tandemhopp
Tandemhopp

Blogga om artikeln

Länka till artikeln från ditt blogginlägg - kopiera den här adressen:

 

För att komma med i listningen här behöver du också ha presenterat din blogg på Bloggportalen Läs mer här!

Aftonbladet.se ansvarar inte för det som står i bloggarna.


Gå en fallskärmskurs i sommar.

Söker du äventyr för semestern? Att hoppa fallskärm blir alltmer populärt och runt om i landet finns ett stort antal fallskärmsklubbar. De erbjuder både tandemhopp och nybörjarkurser för den äventyrslystne.

Vågar du kasta dig handlöst ut ur ett flygplan på 4000 meters höjd? Tusentals svenskar övervinner varje år sin rädsla och upplever frihetskänslan med att hoppa fallskärm.

— Vem som helst kan börja hoppa, det krävs bara att du har fysik nog att klara att hoppa ner från en stol, berättar Benny Sundberg från Göteborg.

Benny Sundberg har gjort över 800 hopp. Hittills har han inte hittat något annat som går upp mot känslan av att kasta sig ut från ett framrusande flygplan tusentals meter över jorden och sedan sväva ner genom luften. Den totala fokuseringen vid uthoppet, friheten i fallet och naturupplevelsen blir som ett rus.

— Det går inte att beskriva den känslan. Det måste upplevas, säger han.

Ta fallskärmslicens

Att komma igång med fallskärmshoppning behöver varken vara svårt eller dyrt. Fallskärmsklubbarna erbjuder ofta korta nybörjarkurser med paketpris.

— Du hoppar då från mellan 1000 till 4000 meters höjd, tillsammans med två erfarna instruktörer. De håller i dig på var sin sida så att du ligger rätt i luften, berättar Benny Sundberg.

Efter tio godkända hopp, så får du din fallskärmslicens och är fri att hoppa var du vill i världen.

— Då kan du hoppa tillsammans med dina kompisar och göra formationer och leka i luften, säger Benny Sundberg.

Många som går nybörjarkurserna blir bitna och fortsätter hoppa.

— Det är inte ovanligt att folk kommer upp i en 2000 till 3000 hopp på bara ett par tre år, säger Benny Sundberg.

Tandem

Vill du bara testa en gång, så erbjuder många klubbar tandemhopp. Då hoppar du tillsammans med en erfaren hoppare. Tillsammans kastar ni er ut från flygplanet, 4000 meter över marken, och faller neråt i 200 km i timmen i ungefär en minut. 700 meter över marken vecklas skärmen ut och ni glider sakta neråt - samtidigt som ni njuter av utsikten.

För att göra ett tandemhopp behövs ingen kurs innan. Och farligt, det är det inte.

— Det är farligare att åka bil än att hoppa fallskärm, berättar Benny Sundberg. Det säkerhetstänkande som finns idag är mycket bra. Det finns till exempel ingen risk att skärmen inte skulle lösa ut – om den av någon anledning inte vecklas ut direkt så utlöses den automatiskt.

Att hoppet kan bli din sommars stora upplevelse, det tvekar Benny Sundberg inte en sekund på.

— Att hoppa fallskärm är den mest fantastiska upplevelsen. Att falla ner mot marken, tyngdlös. Den känslan är underbar. Det är frihet!

 

 


Att hoppa fallskärm är någonting jag alltid velat göra så jag hoppade sensommaren 2007! Det är bland det bästa jag gjort i mitt liv och det var helt underbart! Nervöst var bara förnamnet, jag förstod inte att jag verkligen skulle hoppa för än jag satt i det gamla rostiga lilla ryska flygplanet på väg upp upp upp! Helt plötsligt stod jag där på kanten till flygplanet och kände vinden i ansiktet. En bakåtvolt senare och jag flög som en fågel!

 

Att hoppa fallskärm är någonting jag rekommenderar ALLA att göra, även dig!

 

 


Kommentarer
Postat av: Sawen

Åh det var så jävla kul!



Måste göras om!

2009-05-19 @ 20:08:58
URL: http://sawens.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0