Hjälp!
Så rustar Sverige för pandemi
Läs mer:
På onsdagskvällen höjde Världshälsoorganisationen (WHO) sin pandemivarningsnivå till fas 5.
Det innebär att Socialstyrelsen måste gå igenom sina pandemiplaner och se så allt fungerar. Planerna ska även anpassas till det som är känt om den här pandemin som möjligen kan komma.
– Det innebär också att vi har ett stort samordnings- och informationsarbete till andra samhällsaktörer, dels till sjukvården och smittskyddet, dels till andra verksamheter som måste kunna fortsätta fungera under en pandemi, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, till TT.
Startas automatiskt
Han säger att det kontrakt som är skrivit om vaccinproduktion säger att en produktion startas automatiskt om WHO deklarerar att det är en riktig pandemi.
Men tillverkaren och de länder som har beställt kan genom förhandling komma fram till att det ska startas en vaccinproduktion ändå.
– Den typen av diskussion har redan börjat föras lite grann, men kommer säkert i gång på allvar om det här blir verklighet.
Planerna för hur läkemedel ska distribueras från de nationella lagren ska också gås igenom.
– De firmor som är kontrakterade för att hålla lagren, dela upp dem och transportera dem måste också vidtalas för att få reda på att det här kan bli allvar nu inom en relativt kort tid, säger Anders Tegnell.
Redan inställda på fas 5
För Smittskyddsinstitutet (SMI) fortsätter arbetet som tidigare.
– Vi arbetar redan enligt våra planer för fas 5 med övervakning och diagnostik. Vi kan egentligen inte göra mer än vad vi redan gör. Eftersom det hållit på så länge i Mexiko och spritt sig så pass långt så anande vi att det här var någonting som skulle bli svårt att stoppa, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid SMI.
Ännu har inga fall av den nya influensan påträffats i Sverige.
Smittskyddsinstitutet (SMI) tar emot nya prover hela tiden, de senaste dagarna har cirka 20 om dagen kommit in.
Flera tusen svenskar kan ha varit i riskländer
Det är okänt hur många svenskar som har besökt USA eller Mexiko under den tid som smittan spreds oupptäckt, men enligt Johan Carlson, enhetschef på Socialstyrelsen, kan det röra sig om flera tusen.
Ännu vet ingen hur farligt det nya H1N1-viruset är beträffande smittsamhet och dödlighet, men det faktum att dödsfall har inträffat bland unga personer inger viss oro.
– Vi är rädda att det ska drabba den yngre befolkningen, säger Annika Linde.
Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister, berättar på en pressträff i Rosenbad att regeringen nu träffas varje dag på statssekreterarnivå samt med tjänstemän på berörda departement.
– Vi har nu mobiliserat en organisation och tar detta på stort allvar, säger Maria Larsson.
TT: Förr eller senare lär ett fall dyka upp i Sverige. Vad händer då?
– Vi har rustat organisationen för att ha beredskap just för det. Vi har ett bra övervakningssystem, det finns tillgång till läkemedel och vi har garantier för att få vaccin, när det finns ett vaccin att få.
– Våra operativa myndigheter och sjukvården vet precis hur de ska hantera bekräftade fall.
Enligt ministern finns det ingen risk för brist på läkemedel som dämpar sjukdomsförloppet i väntan på ett vaccin.
TT: Vad Sverige för garantier om vaccinförsörjning?
– Vi har skrivit avtal med en av de största läkemedelsproducenterna, vilket innebär stora möjligheter till bra leveranser.
TT: Är du trygg med den garantin?
– Ja. Det är det absolut säkraste sättet att försörja svenska folket.
TT: Hur många doser omfattar garantin?
– Totalt 18 miljoner doser. Men allt levereras inte på en gång.
Till torsdagens extrainsatta EU-möte i Luxemburg kommer minst 15 av EU:s folkhälsoministrar. Övriga medlemsländer blir också representerade.
– Det är viktigt att vi i första hand följer WHO:s rekommendationer. WHO har den internationella överblicken och är den allra viktigaste vägvisaren och rådgivaren i det här, säger Maria Larsson.
sv: va snällt av dig att stanna kvar..
allt bra med dig ?